Вторник, 23.04.2024


Название документа
Газета Приморского района Запорожской области
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Категории раздела
Информирует РО ГУМВД [23]
Медицина [29]
Непогода [92]
Дела городские [79]
Спорт [43]
Ми-українські [15]
Духовность [18]
Ветераны [19]
В мире прекрасного [10]
Новости горсовета [11]
Дела районные [59]
Школьная жизнь [65]
Студент [15]
История [7]
Новости из детского садика [6]
История одной фотографии [2]
Праздник [54]
Детский отдых [20]
Урожай 2020 [17]
Эхо войны [6]
Карантин [28]
Выборы [44]
Новости культуры [11]
Наши земляки [19]
Милосердие [7]
Резонанс [43]
Полезная информация [135]
Центр социальных служб для семьи, детей и молодежи [2]
Благодарность [2]
Море [24]
ГАИ информирует [6]
Светлая память [4]
Новости МЧС [8]
До 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка [1]
Село и люди [8]
Наши гости [6]
Наша история [5]
По странам и континентам [5]
Технологии [5]
Что в декларации? [1]
Эпидемия [305]
Авторитетно! [11]
Народные традиции [7]
Проишествия [8]
Беспредел! [12]
Визит [5]
Информация к размышлению [32]
Странно! [2]
Поговорим о своём [1]
Любовь и голуби [1]
Луна, луна [128]
Православие [1]
Мнение [1]
Советы [0]
Кошмар! [22]
Происшествия [5]
Что нового? [5]
Власть и мы [2]
Стихия [6]
Дурь [15]
Конкурсы [1]
Точка зрения [2]
Ближе к делу [0]
Сессия [1]
Актуально [11]
В коридорах власти [0]
Многая лета! [0]
Поздравляем [0]
Новость [10]
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 27
Мудрые слова
Цитата дня
Праздники
Календар свят. Мова, граматика, спілкування


10:14
Всеукраїнський фестиваль мистецтв національних культур «Ми-українські» повинен змінитися та підвищити статус
До такого висновку прийшли члени робочого комітету координаційної ради при голові Запорізької обласної ради з питань взаємодії з громадськими організаціями національно-культурних товариств області, засідання якого відбулося 7 лютого у Приморську. У центрі обговорення були питання підготовки та проведення у 2012 році Всеукраїнського фестивалю мистецтв національних культур «Ми - українські» та урочистостей з нагоди 150-річчя переселення болгар на землі Таврії. Тому у засіданні координаційної ради взяли участь ряд спеціалістів нашого району, провідні фахівці з питань національних відносин облдержадміністрації, Мелітополя, Бердянська, Приазовського району, голови національних товариств, члени попередніх оргкомітетів фестивалю на чолі з директором Мироном Ходою.
 
Форум національних культур відбудеться на початку літа
Відкриваючи засідання, голова райдержадміністрації Приморського району Олександр Онишко нагадав присутнім про історію фестивалю, який вперше відбувся у 1998 році і засвідчив важливість такого форуму національних культур. Фестиваль отримав назву «Ми – українські», поклавши за основу ідею об’єднання всіх націй і народностей, для яких Україна стала рідною батьківщиною.  Основним завданням фестивалю  є збереження історичної пам’яті багатонаціонального українського народу, розвиток національних культур, сприяння національно-культурним товариствам у справі духовного відродження, спілкуванні та обміну культурними здобутками представників різних національностей, що сприяє збереженню толерантних міжнаціональних відносин. 
 У вересні 2010 року на приморській землі відбувся XI-й фестиваль «Ми –українські», в якому взяли участь більше 30 колективів із Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської, Одеської, Донецької областей. Представники національно-культурних товариств 14 національностей – вірменського, болгарського, білоруського, грецького, грузинського та інших надали змогу мешканцям та гостям міста доторкнутися до культури свого народу. В рамках фестивалю для керівників національно-культурних товариств було проведено засідання «круглого» столу з питань етнонаціональної політики.
У своєму виступі голова райдержадміністрації Олександр Онишко зауважив, що оргкомітету слід працювати над підвищенням рівня підготовки фестивалю, якості виступів учасників. Очільник Приморської райдержадміністрації звернувся до членів робочого комітету та запрошених з пропозицією перенести проведення фестивалю з початку осені на початок літа. Це приверне увагу широкої громадськості до курортних властивостей району, дасть додаткову можливість учасникам фестивалю продемонструвати своє мистецтво перед відпочивальниками, виступити на базах відпочинку.
Цю пропозицію Олександра Онишко підтримали як члени координаційної ради, так і запрошені. Після обговорення було прийнято рішення провести фестиваль «Ми - українські» з 7 по 10 червня 2012 року. Щодо місця проведення фестивалю, то учасники наради визначил, що це буде відкрита сцена на площі біля районного будинку культури та стадіон, який вміщує близько 6 тисяч глядачів. Режисерсько-постановча група у  складі спеціалістів районного відділу культури вже найближчим часом приступить до роботи над програмою фестивалю. Також за пропозицією Олександра Онишко розповсюдженням інформації  про фестиваль «Ми-українські» займатиметься прес-центр, створений при райдержадміністрації Приморського району.  На особливій ролі фестивалю національних культур зробив для Приморського району акцент у своєму виступі голова районної ради Сергій Старун.
Фестиваль повинен мати Гран-прі
Це питання вважає принциповим у низці інших важливих питань, пов’язаних з якісним проведенням фестивалю, президент благодійного фонду «Центр національних культур та суспільної моралі «Ми – українські», заступник голови координаційної ради Олександр Житомирський. Він підкреслив, що фестиваль за брендом, та ідеєю на сьогодні є найпотужнішим в Україні. Адже ідея форуму стала філософією життя для багатьох народних колективів, які займаються збереженням національних культур на теренах України. Гран-прі, яке буде отримувати найкращий колектив, повинно стати стимулом у процесі підготовки конкурсних програмам для показу на фестивалі. На нараді Олександр Житомирський продемонстрував ескіз  Гран-прі. А щоб підвищити якість підготовки учасників, запропоновано провести відбіркові тури колективів національних меншин у Запоріжжі, Бердянську, Мелітополі.
Щодо програми фестивалю, то було запропоновано  два перші дні відвести на показ конкурсних програм, виїзди учасників фестивалю у села та на бази відпочинку з метою виступів. На третій день заплановано провести засідання «круглого» столу з обговорення питання збереження національних традицій, майстер-класи, гала-концерт та вогнище дружби.

Підвищити статус  до Міжнародного 
Це питання також викликало зацікавлене обговорення у колі учасників наради. Адже  поки що фестиваль мав статус обласного на Всеукраїнського. Щоб він став Міжнародним, необхідно запросити взяти участь у ньому не менше п’яти колективів з інших країн. Як повідомила  начальник відділу у справах національностей та релігій обласної держадміністрації Ірина Панькіна, вже є можливість запросити для участі у фестивалі творчі колективи з Росії, Білорусії, Болгарії, Польщі. Олександр Житомирський, у свою чергу, повідомив про згоду взяти участь у фестивалі творчих колективів з кавказьких країн.
Не менш важливим для проведення фестивалю є і фінансове забезпечення. З бюджету області на це виділено, за словами Ірини Панькіної, 85 тис.грн. Але цього недостатньо для проведення маштабного мистецького форуму «Ми-українські». Вона пропонує оргкомітету, який буде створено, шукати додаткові джерела фінансування, активно працювати з меценатами та запровадити певні грошові внески від делегацій учасників. Адже в деяких фестивалях брали участь 500 і більше осіб, яких необхідно забезпечити харчування та проживанням. Також у ході наради прозвучала пропозиція створити у рамках фестивалю клуб меценатів, куди б увійшли достойні, авторитетні люди, яким небайдужа тема розвитку національних культур. Саме вони б запровадили призи та самі б їх вручали під час гала-концерту фестивалю.
Активну участь в обговоренні всіх цих питань взяли директор фестивалю Мирон Хода, депутат обласної ради, керівник ПСП «Банівка» Олег Ніколенко, учасник оргкомітетів минулих фестивалів Надія Клименко, начальник відділу культури Приморської РГА Вікторія Белічева. Найближчим часом буде підготовлено розпорядження стосовно особового складу оргкомітету, куди запропоновано включити і депутатів всіх рівнів – від Верховної Ради до районної.

150-річчя переселення болгар на землі Таврії святкуватимуть восени
Так було вирішено на засіданні координаційної ради. Після нетривалого обговорення всі зійшлися на думці, що цей захід слід проводити окремо від фестивалю «Ми - українські» і ретельно підготуватися до нього, враховуючи  особливості компактного проживання етнічних болгар у Приазовському, Приморському та Бердянському районах. Як зазначив голова Запорізького обласного товариства болгарської культури Василь Мітков, святкування 150-річчя переселення буде проводитися у кожному населеному пункті, де компактно проживають болгари. Зокрема, у болгарських селах будуть встановлені та урочисто відкриті двометрові скульптурні композиції, які символізуватимуть ювілей переселення на землі Тавріі.
Щодо форми проведення масштабного святкування, то за пропозицією фахівців з національних питань з районів було вирішено провести по черзі  на всіх територіях як естафету. Це дасть можливість болгарам з сусідніх районів побувати друг у друга у гостях, поспілкуватися та взяти участь у святкових заходах.

Болгари Приморського району – найгостинніші
В цьому учасники виїзного засідання робочого комітету координаційної ради впевнилися під час спілкування після наради з депутатом міської ради Андрієм Райковим, за ініціативою якого у Приморську щорічно проводиться фестиваль виноробів. Він запропонував шанованим гостям взяти участь у дегустації домашніх вин власного виробництва та пригостив їх національною болгарською стравою тиквинником. Андрій Райков запропонував зробити дегустацію домашніх вин у рамках фестивалю «Ми – українські».
Прощаючись з керівництвом Приморського району, учасники наради щиро дякували голові райдержадміністрації Олександру Онишко та голові районної ради Сергію Старуну за конструктивну роботу, ініціативність та гостинність.
Вікторія Горбатко 
Категория: Ми-українські | Просмотров: 1532 | Добавил: Main_admin
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Вход на сайт
Поиск
Топ новостей
Часы
Календарь
«  Февраль 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Погода в Приморске
Погода
Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Калькулятор
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Переводчик

Переводчик онлайн

Карта
1 Map
Тв-программа