Четверг, 25.04.2024


Название документа
Газета Приморского района Запорожской области
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Категории раздела
Информирует РО ГУМВД [23]
Медицина [29]
Непогода [92]
Дела городские [79]
Спорт [43]
Ми-українські [15]
Духовность [18]
Ветераны [19]
В мире прекрасного [10]
Новости горсовета [11]
Дела районные [59]
Школьная жизнь [65]
Студент [15]
История [7]
Новости из детского садика [6]
История одной фотографии [2]
Праздник [54]
Детский отдых [20]
Урожай 2020 [17]
Эхо войны [6]
Карантин [28]
Выборы [44]
Новости культуры [11]
Наши земляки [19]
Милосердие [7]
Резонанс [43]
Полезная информация [135]
Центр социальных служб для семьи, детей и молодежи [2]
Благодарность [2]
Море [24]
ГАИ информирует [6]
Светлая память [4]
Новости МЧС [8]
До 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка [1]
Село и люди [8]
Наши гости [6]
Наша история [5]
По странам и континентам [5]
Технологии [5]
Что в декларации? [1]
Эпидемия [305]
Авторитетно! [11]
Народные традиции [7]
Проишествия [8]
Беспредел! [12]
Визит [5]
Информация к размышлению [32]
Странно! [2]
Поговорим о своём [1]
Любовь и голуби [1]
Луна, луна [128]
Православие [1]
Мнение [1]
Советы [0]
Кошмар! [22]
Происшествия [5]
Что нового? [5]
Власть и мы [2]
Стихия [6]
Дурь [15]
Конкурсы [1]
Точка зрения [2]
Ближе к делу [0]
Сессия [1]
Актуально [11]
В коридорах власти [0]
Многая лета! [0]
Поздравляем [0]
Новость [10]
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 27
Мудрые слова
Цитата дня
Праздники
Календар свят. Мова, граматика, спілкування


11:05
Майбутнє – за альтернативною енергетикою

В роботі перша в області сонячна електростанція
Сьогодні життя без світла – це примітивне існування. Тому розвиток енергетики неминучий. Приємно, що Запорізька область в цьому плані випереджає усі інші регіони України. Наша область єдина, де представлено усі види електростанцій: атомна, гідро, теплова, вітрова та сонячна. Повний комплект запорізький регіон зібрав завдяки ТОВ «Токмак Солар Енерджи», яке у 2012 році пустило в роботу першу в області сонячну електростанцію.
Розташована вона у с. Нове Токмацького району. Тут восени 2012 року була запущена перша черга станції. Тоді за 5 місяців на площі майже в 5 гектарів було змонтовано понад 6 тисяч полікристалічних кремнієвих панелей. Вже наступного 2013 року поряд була збудована й друга черга станції. Її обладнали вже тонкоплівковими панелями, які дають можливість ефективної роботи і у похмурі дні.
Наступний крок ТОВ «Токмак Солар Енерджи» – це поява ще однієї сонячної електростанції. Її будівництво розгорнеться на північній околиці Токмака на землі площею у 100 гектар.
Насправді, у даного підприємства вистачає цікавих проектів, які вони планують втілити в життя. Аби розповісти про них, а також про те, що таке альтернативна енергетика та які її переваги голова спостережної ради ТОВ «Токмак Солар Енерджи» Олександр Рєпкін зібрав прес-конференцію. Зустріч відбулася на території Новенської електростанції і зібрала журналістів всіх південних районів області, міст Бердянськ і Токмак.  
– Наша компанія заснована 9 липня 2011 року, і за ці майже три роки ми пройшли шлях від думок та планів побудувати сонячну електростанцію до, власне, 10-мегаватного об’єкта. Альтернативна енергетика має великі перспективи розвитку, тому ми і почали займатися цією сферою. Тим паче нашим законодавством ратифіковано третю енергетичну хартію, згідно з якою до 2020 року 20 відсотків від усієї енергетики країни має становити альтернативна.  Адже мирний атом може бути зовсім не мирним. Це ми знаємо на прикладі Чорнобильської трагедії, – підкреслив Олександр Олександрович.
Він навів приклад, як у Німеччині провели експеримент: одного липневого дня минулого року усі потреби користувачів електроенергії були задоволені сонячною та вітровою енергетикою. Там ця сфера значно розвиненіша, оскільки рух в сторону альтернативної енергетики в Німеччині стартував у 60-х роках минулого століття.
Пояснив голова спостережної ради і причину, чому перша в області електростанція розташувалася саме в с. Нове:
– Тут розташована «тупикова гілка», тобто на крайній точці ліній електропередачі якість електроенергії не зовсім відповідала нормам: в мережі струм деінде давав 180 вольт. Тому, згідно з рекомендаціями ВАТ «Запоріжжяобленерго» було вирішено будувати електростанцію саме в Новому. Потім постало земельне питання. Ми вирахували, що на генерування одного мегавату енергії потрібно 2 гектари землі. Владнали всі питання з Держкомземом в Токмацькому районі. Нам виділили ділянку з земель запасу.

Два проекти: «Вуличне освітлення» і «10 кВт»
Далі журналістам були презентовані 2 напрями, які компанія прагне розвинути: перший – це альтернативне освітлення міст, другий – перехід на невеличкі 10-кіловатні електростанції, розташовані на приватних домоволодіннях.
З проектом «Вуличне освітлення» присутніх поближче познайомив директор з ІТ-технологій та розвитку ТОВ «Токмак Солар Енерджи» Олександр Дяченко. Він пояснив, що протягом світлого періоду доби сонячний модуль фокусується на сонячному світлі, чим заряджає акумуляторну батарею. А вже уночі вмикається діодне освітлення на території. Строк служби модуля становить 20 років, строк роботи акумуляторної батареї – від 5 до 7 років, діодного освітлення – близько 20 років. Звісно, є місця, де сонячна інсталяція недостатня, тобто сонячні промені потрапляють на модуль в малому обсязі. В таких місцях вночі діоди можуть освітлювати вулицю не на всі сто відсотків. На енергетичній установці стоїть датчик на рух. Тому, якщо людина проходить біля таких ламп, то вони починають освітлювати на повну потужність. Завдяки проекту «Вуличне освітлення» можна освітлювати вулиці, проспекти, провулки і навіть приватні подвір’я. І важливо те, що ці світильники працюють довго і вкрай рідко потребують сервісного втручання.
Розповіли представникам преси і про проект «10 кВт». Згідно з українським законодавством наразі немає обмежень щодо того, яке обладнання використовує господар для отримання енергії. Тому, згідно з даним проектом, люди в дах або фасад свого будинку можуть вмонтовувати сонячні панелі (енергогенеруюче обладнання) потужністю до 10 кВт. А той надлишок електроенергії, який господар не використав у власних цілях, він має змогу передавати в мережу по «зеленому тарифу», який затверджений для приватних домоволодінь так само, як і для промислових об’єктів. Тобто, людина за рахунок своєї локальної 10-кіловатної сонячної електростанції забезпечує себе безкоштовною електроенергією, а також продає усю надлишкову енергію державі по 3,57 гривні за 1 кВт. Цей «зелений тариф» діятиме до 2030 року. Усю паперову тяганину, яка нерідко лякає наших громадян, ТОВ «Токмак Солар Енерджи» бере на себе. Головне – це бажання самої людини. Мінімальна вартість сонячної енергетичної установки становить 11,8 тисячі євро. Окупитися ця станція може вже за три роки. Якщо людина не може одразу придбати агрегат, то його можна взяти в оренду. В цьому випадку господар виплачує лише оренду, а за світло – ні. У середньому на дах площею 40 квадратних метрів необхідно 20 сонячних модулів. Про якусь певну несправність установки людям перейматися не варто. Усі заходи щодо сервісного обслуговування станцій здійснює фірма «Токмак Солар Сервіс». Слідкує за справністю установок комп’ютер. Тому, якщо зі станцією якісь негаразди,  сервісна служба прибуває самостійно і самостійно здійснює ремонтні роботи. Утилізацією тих модулів, строк придатності яких завершився, також займається сама компанія. Представлення цих двох проектів супроводжувалося презентацією.

Екскурсія по електростанції
- Девіз нашої компанії - «Хай завжди буде Сонце!», – сказав  Олександр Рєпкін і запросив журналістів на екскурсію по електростанції.
Вона розташована на 32 гектарах землі. За її оренду підприємство щороку сплачує 260 тисяч гривень у місцевий бюджет. Працюють на станції 54 чоловіки. Найбільш продуктивною її робота є у період з квітня по вересень. Саме в цей час відбувається максимальний об’єм генерації сонячного проміння в енергію.
- Запевняю, що така електростанція є абсолютно безпечною для здоров’я людини і для довкілля: тут немає якихось додаткових електромагнітних полів, немає ні вібрації, ні опромінень тощо. Пошкодити тонкоплівкові панелі вкрай важко, якщо навіть сильно захотіти. Що стосується роботи електростанції взимку, то з цим не виникає великих проблем. Головне, щоб вона запустилася. Якщо вона запрацювала, то сама себе підігріває. Проблеми виникають тільки якщо снігом замело. Тому його доводиться прибирати, – пояснив Олександр Рєпкін.
Завдяки тому, що Новенська електростанція знаходиться всього за 1,5 кілометра від місця підключення до української енергомережі, втрати на передачу електроенергії мінімальні.
Штаб-квартира ТОВ «Токмак Солар Енерджи» знаходиться в Запоріжжі і займає будівлю площею 5,5 тисячі квадратних метрів. На сьогодні компанія є офіційним дилером відомої марки «Sharp», що є першовідкривачем у світовій фотовольтаїці, та австрійської фірми «Fronius», що виготовляє інвертори — обладнання, що обробляє сонячну енергію в необхідні нам 220 В.
Прогулянка по станції викликала неабиякий інтерес у журналістів. Особлива увага представників преси була прикута до експериментальної установки, яка є винаходом інженерів «Токмак Солар Енерджі». Ця революційна одноприводна система спостереження за сонцем особлива тим, що вона автоматично змінює своє положення у двох площинах (як горизонтальній, так і вертикальній) таким чином, щоб ухопити максимум сонячних променів протягом дня. Так, установка постійно повертається «обличчям» до сонця за рахунок лише одного двигуна (подібні аналоги у світі працюють виключно на двох двигунах). Винахід підвищує продуктивність електростанції на 50 відсотків. Цей так званий сонячний трекер (TSE tracker system) запатентований ТОВ «Токмак Солар Енерджи» і викликає захват у енергетиків за кордоном. Слід зауважити, що TSE tracker system запатентований у 47 країнах! 
Журналісти жваво обговорювали обладнання, фотографувалися біля вищезгаданого трекеру та біля тонкоплівочних панелей, адже таку своєрідну красу не щодня бачиш.
Представники преси висловили сподівання, що подібні станції почнуть з’являтися не лише в Токмаку, робота над якою вже розпочалася, а й в інших районах області. Адже за альтернативною енергетикою – майбутнє.
Денис Юдінков

Категория: Полезная информация | Просмотров: 1052 | Добавил: Main_admin
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Вход на сайт
Поиск
Топ новостей
Часы
Календарь
«  Май 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Погода в Приморске
Погода
Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Калькулятор
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Переводчик

Переводчик онлайн

Карта
1 Map
Тв-программа